|
Descarregar com a pdf![]() [Cette lettre en français] [This letter in English] [Dieser Brief auf deutsch] [Deze brief in het Nederlands] [Esta carta en español] [Questa lettera in italiano] |
31 de maig de 2015 La Visitació de la Verge Maria |
«Encara que no puguem justificar-ho tot, almenys podem disculpar la intenció ». Aquestes paraules que mostren clarament la bondat permetent facilitar les relacions humanes, i construir la pau en la societat, les escrivia la mare Maria MacKillop quan tenia molts motius de sofriment, a causa dalguns prelats de lEsglésia.
Una mirada impossible doblidar
Maria creix en un entorn difícil. La manca de sentit pràctic del pare, les exigències, a voltes exagerades de la mare i larribada de nombrosos germans i germanes, lobliga a suportar càrregues familiars feixugues. De menuda, munta hàbilment els cavalls més salvatges i gaudeix menant els ramats de bous. Com als demés joves, a la Maria també li agraden els jocs i la dansa. Lany 1860 la fan anar a casa dun oncle per a tenir cura dels seus nens petits. Aquests cosins són testimoni de la seva beneficiosa influència : « No podíem presentar a la Maria un treball mal fet perquè la seva mirada parlava i era impossible oblidar-la ».
Lempresa és difícil. Mossèn Julià escriu en el seu diari : « Déu volia que la seva obra triomfés amb la seva sola ajuda, i no per altres interferències. Jo tenia a la meva disposició el que el govern, amb tots els seus recursos, mai podia comprar, a saber : la dedicació i el lliurament per la glòria de Déu que animaven, de manera tan evident, les germanes que ingressaven a lInstitut de Sant Josep ». En efecte, Déu envia moltes vocacions i, ben aviat, darreu demanen noves religioses per a dirigir escoles. A partir de 1869, lInstitut compta amb 70 membres, la majoria dels quals ensenyen en una vintena descoles a Adelaida i a altres localitats daquella extensa diòcesi. A més a més, les Germanes es dediquen a daltres activitats : tenir cura de persones grans, de minusvàlids, dorfes, de rodamons i de noies mal encaminades.
Un dret fonamental
Mossèn Julià i Sor Maria de la Creu estan convençuts que lobjectiu de leducació catòlica no ha destar compromesa, de cap manera, per la intervenció de lEstat. Prefereixen ser pobres i romandre fidels als principis de la fe, abans que disposar de tots els mitjans econòmics i perdre la llibertat deducació, essencial per assegurar una formació veritablement cristiana. Daltra banda, són conscients que, si bé els pares reben de Déu el deure docupar-se de leducació dels seus fills, han de tenir també, el dret, la llibertat i la possibilitat de buscar ajuda procedent de persones competents.
Per a sor Maria i les seves companyes, leducadora ha de complir el seu deure amb gran esperit de confiança en Déu, seguint lexemple del pare adoptiu de la Sagrada Família : « Les escoles de Sant Josep són humils, però estrictament catòliques ; només pels pobres. Les germanes que sencarreguen daquestes escoles són també humils i pobres en coneixements mundans. Si es dediquen a lensenyança és perquè es recolzen en Déu a través del seu gloriós Patró sant Josep qui dóna els mitjans necessaris per a poder fer-ho. Conscients de la nostra debilitat, només gosem emprendre allò que fem a causa de lesperança que dipositem en Déu, i perquè sabem que es complau en manifestar la seva glòria a través de la mateixa debilitat i de la misèria dels seus instruments ».
Amb motiu de la cerimònia de beatificació de Maria MacKillop, a Sydney, el 19 de gener de 1995, sant Joan Pau II destacarà el significat del patronatge de sant Josep per a la nova congregació : « Sant Josep va confiar tota la seva vida a la Providència amorosa de Déu. Josep de Natzaret era un home de confiança il·limitada, car només daquesta manera va poder viure lúnica vocació que havia rebut de Déu, la de ser Espòs de la Mare de Déu i Protector del mateix Fill de Déu ».
Ens convida a reposar en Ell
El mes de maig de 1867, Mossèn Julià redacta les constitucions de linstitut, que seran aprovades lany següent pel bisbe dAdelaida. El desembre de 1869, les Germanes funden una casa a Brisbane, en la regió de Queensland, però de seguida apareixen les dificultats. La mare Maria escriu al pare Julià : « Ens sentim soles ; són poques les persones que pensen en nosaltres, i no hi ha cors amables i familiars que vinguin a ajudar-nos ; però no, Pare, mequivoco ! En tenim un. Ja sap vostè que tenim el Sagrat Cor, aquest Cor per damunt de tots els cors ; en lloc de deixar-nos soles quan estem temptades de sentir la solitud, Ell acudeix i, amb amabilitat, convida les nostres ànimes cansades a reposar en Ell. Oh ! si no fos per lamor del Sagrat Cor i la cura, sempre benèvola de la nostra Mare Immaculada, ens sentiríem molt febles i soles, però prop dells ens sentim fortes i sense temor, siguin quines siguin les tempestes que ens amenacen
».
Més prop de Déu que mai
La mare Maria descriu daquesta manera els seus sentiments mentre el bisbe, envoltat de diversos sacerdots, dictava la sentència contra ella : « Sentia tant damor
una espècie de reverència per aquesta mateixa sentència que es dictava amb tanta força contra mi. No sabria com descriure aquell sentiment, però era intensament feliç i em sentia més prop de Déu que mai. Aquesta sensació de la presència tranquil·la i afable de Déu, mai loblidaré ». Acollida caritativament per famílies amigues i ajudada moralment per una comunitat de pares jesuïtes, la mare Maria es veu obligada, per a evitar lescàndol, a eludir els contactes amb les seves Germanes i a no vestir lhàbit. Això li resulta enormement difícil. Des del lloc solitari on sha retirat, escriu : « Mai havia sentit una pau del cor tan segura i certa fins fa poc temps. La grandesa dels camins de Déu em sembla tan bella. Hi havia alguna cosa que semblava murmurar-me a cau dorella : Dintre duns anys, aquest escàndol tan penós shaurà esborrat completament de la memòria de les persones, i lEsglésia sestablirà amb molta més fermesa que mai, i no solament a Adelaida sinó també en totes les colònies ».
« Jesús crida els seus deixebles a prendre la seva creu i a seguir-lo (Mt 16, 24). Ell va sofrir per nosaltres, deixant-nos lexemple perquè nosaltres seguim les seves petjades (1 P 2, 21). Ell vol associar al seu sacrifici redemptor aquells que són els seus primers beneficiaris. Fora de la Creu no hi ha cap altra escala per pujar al cel (santa Rosa de Lima) » (CEC, 618).
El 28 de març de 1873, la mare Maria sembarca cap a Roma amb lobjectiu de sol·licitar laprovació de la Santa Seu per a la seva Congregació. Així relata la seva trobada amb el Papa Pius IX : « Diumenge de Pentecosta, he tingut el goig de veure el Sant Pare i dobtenir dell una benedicció afectuosa per a mi i les meves estimades Germanes
El que mha dit i com ho ha dit, quan ha sabut que jo era lexcomunicada
mha demostrat que el Papa té un cor de pare, i quan va posar la seva amorosa mà sobre el meu cap, vaig sentir tanta emoció que seria incapaç de descriure-ho ». No deixa Europa fins a haver visitat altres països i haver-se informat sobre els millors mètodes densenyança. De retorn a Austràlia, a finals de 1874, és acollida amb la més gran alegria per les seves Filles. Convoca, pel 19 de març següent, un capítol general de la Congregació per a comunicar-li les decisions romanes : La Congregació és reconeguda per la Santa Seu, mitjançant alguns canvis en la manera de viure de les religioses.
Una caritat admirable
Tal com ella ho havia previst, a pesar del suport de Roma, no falten els entrebancs. El nou bisbe dAdelaida, monsenyor Reynolds, que en un altre temps donava suport a les Germanes de Sant Josep, es deixa convèncer de que la mare Maria no és digna del seu càrrec. Al costat daltres bisbes australians, mai ha acceptat que lInstitut de les Germanes de Sant Josep sigui reconegut com a congregació de dret pontifici, amb un govern central no sotmès a la jurisdicció dels bisbes diocesans. Monsenyor Reynolds acaba expulsant la fundadora de la diòcesi dAdelaida, valent-se dels drets de superior canònic. Després de dirigir-se a Sydney, la mare Maria és amablement acollida pel nou arquebisbe, el cardenal Habiten qui es converteix en el gran amic i protector de linstitut. Ben aviat, el cardenal és nomenat per la Santa Seu per a estudiar els càrrecs presentats contra la fundadora per part de monsenyor Reynolds. En una carta dirigida a les seves Germanes, la mare Maria dóna mostres dun respecte i caritat admirables envers el bisbe que lha tractada tan injustament : « Hem de creure que tot sha fet amb bones intencions, i no oblidem mai que aquest bon bisbe ha estat molt bo per a nosaltres en el passat ; certament, cal demanar-vos a totes les que realment sou les meves Filles, que mai heu de dir ni fer res, en aquests temps difícils, que pugui perjudicar el bisbe, els seus sacerdots o el seu poble. Ara, més que mai, hem de ser humils, pacients, caritatives, i perdonar, perquè tot aquest dolor ha donat vida al bé, i més que en vindrà ».
La mare Maria considera tots aquests esdeveniments dolorosos de la seva vida amb fe, recordant daquesta manera lensenyament de sant Pau : « Tot ajuda al bé dels qui estimen Déu (Rm 8, 28). « El testimoniatge dels sants no cessa de confirmar aquesta veritat : Així santa Catalina de Siena diu als que sescandalitzen i es rebel·len pel que els succeeix : Tot procedeix de lamor, tot està ordenat per la salvació de lésser humà, Déu no fa res que no sigui per això » (CEC, 313).
De fet, la Providència recompensa la paciència de les Germanes, doncs el 25 de juliol de 1888, la Sagrada Congregació per la Propagació de la fe, confirma el govern central de les Germanes de lInstitut de Sant Josep i transfereix la casa mare a Sydney.
« Com podria reconèixer-nos com a filles seves ? »
El mes de març de 1891 és el 25è aniversari de la fundació de linstitut. La mare Maria escriu a les seves Germanes : « Germanes, dirigim la nostra mirada amb gran confiança cap al nostre gloriós Patró en el dia de la seva festivitat ; demanem-li que ens concedeixi tot el que necessitem per a ésser humils i fidels. Si no tenim esperit dhumilitat només serem Germanes de Sant Josep, de nom. Sant Josep, el nostre pare, era humil, no volia protagonisme. Si no veiés en nosaltres el desig dimitar-lo en això, com podria reconèixer-nos com a filles seves ? Com pregaria per nosaltres davant del seu fill adoptiu ?
Feu ofrena de tota injustícia, real o imaginària, al nostre gloriós Patró perquè la presenti al nostre Espòs Diví, i reseu perquè no recordem mai aquestes coses. Com podríem tenir la pau i la caritat si recordéssim constantment les injúries passades ? ».
« Enmig de la immensitat del continent australià subratllava sant Joan Pau II Maria MacKillop no es va deixar desconcertar per lenorme desert i la mala herba, ni pel desert espiritual en el qual es trobaven tants compatriotes. Va preparar amb audàcia el camí del Senyor en les situacions més compromeses
També en lactualitat, la comunitat cristiana es troba confrontada amb nombrosos deserts moderns : el de la indiferència, la intolerància, la desolació del racisme, el menysteniment per altres éssers humans, lesterilitat de legoisme i de la infidelitat ; tot plegat, el pecat sota totes les formes i expressions, i lescàndol del pecat magnificat pels mitjans de comunicació socials. Si lEsglésia recorda contínuament la llei de Déu, inscrita en el cor humà i revelada en lAntic i el Nou Testament, no ho fa per una inclinació arbitrària cap a una tradició superada i amb perspectives passades de moda, sinó perquè lésser humà allunyat del seu Creador i Redemptor, no pot realitzar-se en la seva destinació ni pot trobar la pau ».
El Papa Benet XVI va canonitzar Maria MacKillop el 17 doctubre de 2010. Demanem a la canonitzada que ens condueixi a través de la humilitat, del perdó i duna profunda caritat envers tothom, pel camí de la veritable pau, que és Jesucrist.