|
Descarregar com a pdf![]() [Cette lettre en français] [This letter in English] [Dieser Brief auf deutsch] [Deze brief in het Nederlands] [Esta carta en español] [Questa lettera in italiano] [Esta carta, em Português] |
21 de març de 2016 Sant Benet |
Alèpoca moderna es va pensar que la llum de la fe era suficient per a les societats antigues, però que no serviria pas per als nous temps, per a lhome esdevingut adult, orgullós de la seva raó, amb el desig dexplorar lavenir duna manera nova. En aquest sentit, la fe apareixia com una llum il·lusòria que impedia lhome cultivar laudàcia del coneixement
La fe va ser entesa com un salt al buit que duem a terme per manca de llum, impulsats per un sentiment cec; o bé com una llum subjectiva capaç, potser, descalfar el cor, de portar-nos un consol privat, però que no es pot pas proposar als altres com una llum objectiva i comuna per il·luminar el camí (Papa Francesc, encíclica Lumen fidei, 29 de juny de 2013, 2-3).
Ara bé, els miracles eucarístics recents, sotmesos a anàlisis tècnicament moderns, aporten una llum que confirma les dades de la fe i recorden a la ciència que no pot donar raó de tota la realitat. Aquests miracles són un testimoni, proven la presència real i objectiva del Cos i de la Sang del Senyor en el Sant Sagrament.
Una substància sagnant
El 18 dagost de 1996, el Pare Alexandre Pezet celebra lEucaristia a lesglésia del centre comercial de la ciutat de Buenos Aires, a lArgentina. Havia acabat de donar la santa Comunió, quan una senyora va a dir-li que ha vist una Sagrada Forma que algú ha deixat al fons de lesglésia. Anant al lloc indicat, el sacerdot veu la Sagrada Forma tacada; la posa en un petit recipient daigua que diposita al sagrari de la capella del Sant Sagrament. El dilluns, 26 dagost, en obrir el tabernacle, veu amb la més gran estupefacció que la Sagrada Forma ha esdevingut una substància sagnant. Informa daquest fet a Monsenyor Jorge Bergoglio, futur Sant Pare, aleshores bisbe auxiliar del Cardenal Quarracino. El prelat dóna immediatament instruccions a fi i efecte que la Sagrada Forma, transformada daquesta manera, sigui fotografiada per un professional. Les fotografies, fetes el 6 de setembre, mostren clarament que la Sagrada Forma, convertida en un tros de carn sagnant, ha augmentat de mida. Durant tres anys es queda al sagrari, guardant tot aquest assumpte en secret, però constatant que la Sagrada Forma no pateix cap descomposició visible, Monsenyor Bergoglio decideix fer-la analitzar científicament.
A partir de loctubre de 1999 shan anat fent anàlisis sobre mostres de la Sagrada Forma. Tot plegat, condueix a la declaració feta lany 2005 pel doctor Frederic Zugibe, expert cardiòleg i patòleg mèdic-legal: La matèria analitzada és un fragment del muscle del cor que es troba a la paret del ventricle esquerra, al costat de les vàlvules. Aquest muscle és el responsable de la contracció del cor. El ventricle esquerra del cor actua com una bomba que envia la sang a tot el cos. El muscle cardíac roman en un estat dinflamació i conté un gran nombre de glòbuls blancs. Això indica que el cor era viu en el moment de treuren la mostra. Insisteixo en què el cor era viu, ja que els glòbuls blancs moren fora dun organisme viu; necessiten un organisme viu per mantenir-se. Aleshores, la seva presència indica que el cor era viu quan es va extreure la mostra. I, a més, aquests glòbuls blancs havien envaït els teixits, fet que indica que el cor havia estat sotmès a un gran estrès, com si el seu propietari hagués estat atacat severament al nivell del pit.
Dos australians, el periodista Mike Willesee i el jurista Ron Tesoriero, varen ser testimonis daquests tests. Després de la conclusió del metge, sinforma que la substància don provenia la mostra datava de 1996. El doctor Zugibe diu: Mheu dexplicar una cosa: si aquestes mostres provenen duna persona morta, com pot ser que, mentre lexaminava, les cèl·lules de la mostra hagin estat en moviment i amb pulsacions? Si aquest cor prové dalgú que va morir lany 1996, com pot seguir vivent sempre?.
Només llavors, en Mike Willesee explica al doctor Zugibe que la mostra analitzada prové duna Sagrada Forma consagrada, que sha convertit misteriosament en carn humana sagnant. Estupefacte per aquesta informació, el doctor respon: Com i per què una Sagrada Forma consagrada pot canviar les seves característiques i convertir-se en carn i sang humanes vivents? Això restarà un inexplicable misteri per a la ciència, un misteri que va molt més enllà de la seva competència.
Dificultats per creure
ALanciano, a la regió dels Abruzzos (Itàlia), va tenir lloc, cap a lany 750, un fet prodigiós semblant. Un monjo basilià experimentava dificultats per creure en la presència real de Nostre Senyor Jesucrist a lEucaristia. Pregava constantment per posar remei a les seves incerteses tan insuportables. Un matí, sempre envaït pels seus dubtes, començà la celebració de la Missa amb els habitants dun poble veí. De cop i volta, després de la consagració del pa i del vi, el que va viure a laltar li va fer tremolar les mans i es va quedar ben estorat durant uns moments, moments que varen semblar una eternitat als parroquians. Després, tranquil·lament, es va girar i els va dir: Oh, sortosos testimonis als qui el Bon Déu, per contradir la meva incredulitat, ha volgut revelar-se Ell mateix en aquest beneït Sagrament i fer-se visible als nostres ulls, veniu a veure el nostre Déu tan aprop de nosaltres: aquí hi ha la Carn i la Sang del nostre Crist tan estimat. LHòstia shavia convertit en carn i el vi en sang!. Aquest mateix dia, el rumor del miracle va recórrer tot el poble com el foc quan crema el bosc, arribant ràpidament als pobles veins, i fins i tot a Roma.
A dia davui, aquest miracle segueix visible per a nosaltres: lHòstia convertida en carn i el vi en sang, han estat més de dotze segles perfectament intactes. Lany 1970, larquebisbe de Lanciano i el ministre provincial dels Conventuals dels Abruzzos, amb el permís de Roma, varen demanar al professor Edoardo Linoli, director de lhospital dArezzo, defectuar un examen científic profund de les relíquies del prodigi esdevingut dotze segles abans. El 4 de març de 1971, el professor va presentar les seves conclusions: 1. La carn miraculosa és una carn formada per teixit muscular estriat del miocardi (cor). 2, La sang miraculosa és veritable sang: lanàlisi cromatogràfic ho constata de forma indiscutible. 3. La carn i la sang són de naturalesa humana, i la prova immunològica afirma que pertanyen al grup sanguini AB, que és el mateix de lhome del Sant Sudari (de Torí), i és característic dels pobles de Mig Orient. 4. Les proteïnes contingudes a la sang hi són en un percentatge idèntic al de lesquema sero-proteic de sang fresca normal. 5. Cap secció histològica ha revelat la presència de restes dinfiltracions de sals o de substàncies utilitzades en altres temps com a conseqüència duna momificació.
A més, veiem que, una vegada liquada, la sang eucarística de Lanciano (que normalment està seca), conserva totes les seves propietats físiques i químiques, sense deteriorar-se sigui de la manera que sigui. Hem de tenir en compte que, normalment, passats quinze minuts després de lextracció ordinària de sang humana, totes les activitats biològiques cessen de forma inevitable.
Linforme mèdic, publicat en els Quaderns Sclavo (fascicle 3, 1971) varen promoure un gran interès en el medi científic. Lany 1973, el Consell Superior de lOrganització Mundial de la Salut va nomenar una comissió científica per verificar les conclusions del professor Linoli. Els treballs varen durar 15 mesos i es varen efectuar 500 anàlisis. La comissió va declarar que es tractava dun teixit viu que complia totes les característiques clíniques dels éssers vius. Des del segle VIII, la carn i la sang de Lanciano es mantenen de la mateixa manera com si shaguessin extret el mateix dia dun ésser viu. La síntesi dels treballs de la comissió publicada en el mes de desembre de 1976 a Nova York i a Ginebra, reconeix que la ciència, conscient de les seves limitacions, sha enfrontat a la impossibilitat de donar-ne una explicació.
Daltres experts procediren a comprovar els informes de laboratori corresponents al miracle de Buenos Aires amb els que es varen elaborar per al miracle de Lanciano. Aquests científics, que no coneixien lorigen de les mostres, varen concloure que els dos informes dels laboratoris referents a les mostres provenien, sembla ser, de la mateixa persona.
La recerca duna gran llum
Alencíclica Lumen fidei, el Papa Francesc escriu: A poc a poc, sha constatat que la llum de la raó autònoma no aconseguiria il·luminar prou lavenir; a fi de comptes segueix en la seva foscor i deixa lhome en la por dallò que és desconegut. Així lhome ha renunciat a buscar una gran llum, una gran veritat, per acontentar-se amb petites llums, que il·luminen de forma immediata, però que són incapables dil·luminar el camí. Quan manca la llum, tot esdevé confús, és impossible distingir el bé del mal, el camí que condueix a terme daquell altre que ens fa girar en rodó, sense cap direcció (Lf 3). Per evitar aquest mal, necessitem la fe. També, a més a més, afirma el Papa, és urgent recuperar el caràcter particular daquesta llum de la fe, perquè quan sapaga la flama, totes les altres llums acaben per perdre la seva força. La llum de la fe posseeix, efectivament, un caràcter singular, essent capaç daclarir tota lexistència humana. Perquè una llum sigui tan poderosa, no pot pas venir de nosaltres mateixos, ha de venir duna font més original, ha de venir, en definitiva, de Déu. La fe neix de la trobada amb el Déu vivent, que ens crida i ens revela el seu amor, un amor que ens precedeix i en el que ens podem recolzar per ser forts i per construir la nostra vida. Transformats per aquest amor, rebem uns ulls nous, experimentem que en Ell es troba una gran promesa de plenitud i sens obre la mirada cap al futur. La fe que rebem de Déu com un do sobrenatural, apareix com una llum pel camí, que orienta els nostres passos en el temps (ibid., 4).
Una nova prova
Confirmant la fe de lEsglésia, el Senyor va voler donar al món, lany 2008, una nova prova del seu amor mitjançant un altre miracle eucarístic, que presenta unes característiques semblants a les del miracle de Buenos Aires. El 12 doctubre daquest any, el Pare Jacek Ingielewicz celebra la Missa a lesglésia de Sant Antoni de Pàdua, a Sokólka (Polònia), amb la presència de dues-centes persones. Al donar la Comunió, una Sagrada Forma cau a terra. El Pare Jacek la cull i la col·loca en un recipient litúrgic de plata que omple daigua per dissoldre-la, després ho posa tot en una caixa forta a la sagristia. En efecte, després que shagi dissolt completament una Sagrada Forma, el Cos de Crist ja no hi és present.
Assabentat pel Pare Jacek, el Pare Stanislaw Gniedziejko, sacerdot de la parròquia, deixa el recipient a la caixa forta durant dues setmanes. Constata, aleshores, que no solament la Sagrada Forma no sha dissolt dintre de laigua, sinó que una marca semblant a una taca de sang ha aparegut. Atabalat, no sabia què pensar de tot això, afirmarà el Pare Stanislaw, les meves mans tremolaven quan tancava el cofre: amb prou feines podia parlar. Decideix fer-ho saber a Monsenyor Edward Ozorowski, metropolità de Byalistok, la ciutat del costat. Quan aquest arriba a Sokólka, se li ensenya la Sagrada Forma que sha col·locat sobre un corporal. Hi veu, a més duna taca de sang, quelcom que sembla una substància orgànica. Sembla, insisteix el Pare Jacek, de la mateixa naturalesa dels teixits que molts de nosaltres hem analitzat a les nostres classes de biologia.
El 5 de gener de 2009, el bisbe demana a dos professors de medicina de la Universitat de Bialystok, Maria Elizabeth Sobaniec-?otowska i Stanislaw Sulkowski, defectuar una anàlisi duna part de la Sagrada Forma. Ambdós han treballat en el camp de la histopatologia durant més de trenta anys. El Pare Andrzej Kakareko, rector de la cúria metropolitana de Bialystok, envia a cadascun dels experts una mostra de la Sagrada Forma. Lestudi va tenir lloc a lInstitut de patologia de la Universitat. Quan es varen prendre les mostres, la part intacta de la Sagrada Forma va quedar íntimament lligada al teixit per analitzar, sense haver perdut res de la seva blancor. Els dos especialistes, després dhaver treballat per separat, varen arribar a la mateixa conclusió: el que sels hi ha donat per analitzar prové del teixit dun muscle cardíac humà que encara és viu, però que està a lagonia. El professor Sulkowski declara haver observat la presència de nombrosos indicadors típics biomorfològics de teixits del muscle cardíac, així com de desperfectes visibles amb la forma de petites trencadures de fibres del teixit. Afegeix: Aquests desperfectes només es poden observar en les fibres vives i són signes despasmes ràpids del muscle cardíac en el moment que precedeix a la mort.
La professora Sobianiec-?otowska confirma: Es tracta de teixit del muscle cardíac en vida. Després de reflexionar, manifesta la seva sorpresa davant el fet dun teixit que segueix en vida després dhaver-lo separat de lorganisme del que en formava part integrant; és un fenomen increïble! Els explica: Durant molt temps, la Sagrada Forma ha estat amb aigua, després es va dipositar sobre el corporal; aleshores, el teixit havia dhaver experimentat el procés dasfíxia, però això no ha pas estat així, segons les nostres anàlisis
Lestat actual dels coneixements de biologia no ens permeten explicar de forma científica aquest fenòmen. Molt intrigada, igualment, pel lligam entre el teixit cardíac i la Sagrada Forma consagrada, declara que aquest fenomen extraordinari de la interabsorció del teixit del muscle cardíac amb la Sagrada Forma, observat al microscopi i també per transmissió electrònica, prova que, a la mostra, cap intervenció humana no hi ha pogut tenir lloc. En efecte, lestructura de les fibres del miocardi i lestructura del pa van, en aquest cas, tan estretament lligades, que no es pot admetre cap intervenció humana per poder realitzar això (cf. Declaració de la professora M. Sobianiec-?otowska a linforme El miracle de lEucaristia de Sokólka, Lux Veritatis, 2010). Per una altra banda, la sang de la Sagrada Forma te les mateixes característiques que les del Sudari de Torí i del miracle de Lanciano (grup AB).
Creix la devoció
Després dhaver obtingut els resultats de les proves, larquebisbe informa daquest fet al nunci apostòlic a Varsòvia, que transmet lexpedient a Roma per al seu examen. El setembre de 2009, la gent que ha conegut linforme dels dos experts, comença a anar a Sokólka des de tot Polònia, però també, des de Bielorússia i de Lituània. També a Sokólka es constata un augment molt ràpid de la devoció a la Sagrada Eucaristia. La gent va a pregar a lesglésia per a les famílies trencades, per als nois que abandonen la fe, per obtenir curacions
Després dhaver declarat oficialment que el teixit visible de la Sagrada Forma és veritablement miraculós, Monsenyor Ozorowski la col·loca en una custòdia exposada a la devoció dels fidels, en una capella de lesglésia de Sant Antoni.
En relació amb lEucaristia, lEsglésia demana el culte de latria, és a dir ladoració reservada només a Déu, tant si és durant la celebració eucarística com fora della (Compendi del Catecisme de lEsglésia Catòlica, 286). Convé, de manera particular, va escriure sant Joan Pau II, tant en la celebració de la Missa com en el culte eucarístic fora de la Missa, de desenvolupar una viva consciència de la presència real de Crist (Carta apostòlica Mane nobiscum Domine, 7 doctubre de 2004, 18). Amb aquesta finalitat, com la dona de la unció a Betània, lEsglésia no ha tingut por de malbaratar, gastant el millor dels seus recursos per expressar la seva admiració i la seva adoració en front al do incommensurable de lEucaristia. De la mateixa manera que els primers deixebles encarregats de preparar la sala gran, sha sentit impulsada, en el decurs dels segles i en la successió de cultures, a celebrar lEucaristia en un contexte digne dun tan gran Misteri
Si la lògica del banquet suscita un esperit de família, lEsglésia mai no ha caigut en la temptació de banalitzar aquesta familiaritat amb el seu Espòs, oblidant que també és el seu Senyor i que el banquet és per sempre un banquet de sacrifici, marcat per la sang vessada al Gòlgota (Encíclica Ecclesia de Eucharistia, Dijous Sant 2003, 48).
I és que lEucaristia fa present i actualitza el sacrifici que Crist va oferir al seu Pare una vegada per totes, a la creu, a favor de tota la humanitat
El sacrifici de la creu i el sacrifici de lEucaristia són un únic sacrifici. La víctima i el que lofereix són idèntics. Només difereix la manera doferir-lo. El sacrifici és sagnant a la creu, i no sagnant a lEucaristia. (Compendium del CEC, 280). Ja que del Sacrifici de la Missa sen desprenen totes les gràcies necessàries per a la nostra salvació, lEsglésia incita els fidels a participar-hi tots els diumenges i les festes de precepte, i, també, recomana de participar-hi els altres dies (ibid. 289).
Cal aprendre a viure la Missa, va dir un dia sant Joan Pau II als joves que li varen preguntar sobre el profund recolliment amb el que ell la celebrava (18 doctubre de 1981). Sant Pare Pio ens ofereix un preciós exemple: Quan el Pare Pio celebrava la Missa, donava la impressió duna íntima, intensa i completa unió amb Aquell que soferia al Pare Etern, com a víctima dexpiació pels pecats dels homes. Des de que arribava al peu de laltar, la cara del celebrant es transfigurava
El Pare Pio tenia el do de fer pregar els altres. Feia viure la Missa (Fr. Narsi Decoste, El Padre Pio).
El fruit del Sacrifici actualitzat a laltar és la comunió del Cos i de la Sang de Jesucrist, anticipació de la comunió eterna del Cel. Una gràcia tan gran només pot ésser rebuda per aquell que està plenament incorporat a lEsglésia catòlica i en estat de gràcia, és a dir, sense consciència dhaver comès cap pecat mortal. Aquell que és conscient dhaver comès un pecat greu ha de rebre el sagrament de la Reconciliació abans daccedir a la Comunió
També, és important observar el dejuni prescrit per lEsglésia i observar les actituds corporals dignes (gestos, vestits), com senyals de respecte vers Crist (Compendium, 291). La Comunió fa créixer la nostra unió amb Crist i amb la seva Església
Ens fa forts per a la nostra peregrinació en aquesta vida i fa desitjar la vida eterna, unint-nos ja, des dara, amb Crist assegut a la dreta del Pare, a lEsglésia del Cel, a la Benaurada Verge Maria i a tots els sants (ibid., 292 i 294).
La suprema culminació
Els miracles eucarístics són fets innegables; ens situen davant la gran Realitat. Déu existeix, sha fet carn. És present i actua en la nostra història, sha exposat al sofriment i a la mort per destruir la mort i donar-nos la Vida! El benestar que tots busquem, només depèn de la nostra relació damor amb Ell. A lencíclica Fides et ratio, sant Joan Pau II escrivia: Diversos tractats filosòfics, que enlluernaven, varen convèncer lhome de ser el mestre i senyor absolut dell mateix, que pot decidir de manera autònoma la seva destinació i el seu camí, fiant-se només dell mateix i de les seves pròpies forces. La grandesa de lhome mai no podrà ser aquésta. Per a la seva realització personal, només caldrà la decisió dentrar en la veritat, construint la seva llar a lombra de la Saviesa esdevinguda carn i habitant-la. És només des daquesta perspectiva de veritat que esdevindrà en el ple exercici de la seva llibertat i de la seva vocació a lamor i al coneixement de Déu, la suprema realització de si mateix (107).
Traiem de lEucaristia la força que necessitem per seguir a Jesús en el camí de la vida eterna!