|
Descarregar com a pdf![]() [Cette lettre en français] [This letter in English] [Dieser Brief auf deutsch] [Deze brief in het Nederlands] [Esta carta en español] [Questa lettera in italiano] |
9 de setembre de 2015 Sant Pere Claver |
Sovint sha dit, i amb raó, que la religió és allò pel qual lhome ordinari se sent extraordinari, però també és igualment cert que la religió fa que lhome extraordinari se senti ordinari. Escrivint això, en Gilbert Keith Chesterton feia, sense voler, la seva pròpia descripció. Poderós geni literari, aquest escriptor va abraçar la fe catòlica al terme duna evolució humil i lleial, que li feia admirar la bondat de Déu en tot, així com la capacitat de lhome per poder-lo conèixer.
En Gilbert Keith Chesterton va néixer a Londres el 29 de maig de 1874 ; va rebre el sagrament del Baptisme un mes més tard, dins lEsglésia Anglicana. Durant la seva escolarització, dóna la impressió de ser un nen força mediocre, fins i tot una mica retardat i distret, fins al punt que els seus companys rivalitzen entre ells per posar-lo en ridícul. Un dels seus companys de classe dirà més endavant : Ens vàrem adonar que buscava Déu. A pesar daixò, ell mateix reconeixerà : Als dotze anys era un pagà, i als setze era completament agnòstic. Passa per una crisi descepticisme fins arribar a la fascinació del satanisme, i a considerar el suïcidi. Malgrat tot, un profund sentit dadmiració, unit a lagraïment pel bé de lexistència, creixerà poc a poc en ell : Només el fil tènue de la gratitud em tenia encara agafat a la religió.
Una forta atracció
Des de lany 1892 fins al 1895, en Gilbert estudia art a la universitat de Londres. Però, sentint una forta atracció per les lletres, es llença amb tota la força al periodisme. Des del 1900, publica una selecció de poemes, titulat The wild Knight, on es declara a favor didees que la modernitat, ja en el seu temps, en feia burla : el patriotisme, la humilitat, la veneració de linfant
En Chesterton sedueix el seu lector per la seva fèrtil imaginació, el seu estil viu, el seu interès insaciable pel món, i sobretot per la seva sorprenent capacitat de percebre el sentit profund de les coses i de les actituds, que els costums corren el risc de banalitzar. Adreça una nova mirada a les realitats familiars, treu la pols dels hàbits i considera tota cosa antiga dintre lesplendor de la seva novetat.
En Gilbert és un home amb un físic que imposa : 130 kg per 1,93 m. Amb un cigar a la boca, cobert duna capa i dun barret aixafat maneja elegantment un bastó. Lany 1901, es casa amb la Frances Blogg ; no tindran fills. Sempre abstret amb les seves reflexions, viurà força distret durant tota la seva vida. Se li acut enviar un telegrama a la seva esposa : Sóc a Market Harbourgh. On hauria de ser ?. La resposta arriba clara : A casa !. Fascinat i apassionat per les belleses de la creació, sadona que no poden satisfer plenament el seu cor. Esperant trobar la veritable felicitat, busca aliar lafecte per les coses bones daquest món amb un cert despreniment que el deixi lliure. Aquest equilibri només el trobarà en el cristianisme. Explica aquesta evolució en el seu llibre Orthodoxy, publicat lany 1908. Tres anys abans va publicar Heretics, obra on remarcava que, cada vegada que un nou profeta presenta una nova doctrina, aquesta es manifesta, un cop examinada, com si no tingués res de nou. Lheretgia consisteix en aïllar una veritat ; El dissident sestima més una veritat a la seva mida, que la veritat sencera. Però, ja que només la veritat sencera allibera, lheretgia es manifesta com una esclavitud, més que un alliberament. En una homilia del 5 de desembre de 2013, el Papa Francesc va evocar aquests mots den Chesterton : Una heretgia és una veritat que sha tornat boja. I el Sant Pare afegeix : Quan les paraules cristianes són sense Crist, comencen a seguir el camí de la follia (cf. Osservatore Romano llengua francesa, 12 de desembre de 2013).
La genialitat extraordinària den Chesterton no limpedeix de ser profundament humil. Un dia, el director dun gran diari pregunta a uns quants senyors importants : Què és el què no rutlla en el món ? Després dhaver dubtat una llarga estona, en Gilbert respon : Estimat senyor, aquesta és la resposta a la seva pregunta : Jo mateix ! Amb els meus més distingits sentiments. G. K. Chesterton. Pensa, efectivament, que no cal malfiar-se de ningú més que dun mateix ; els nostres pitjors enemics els portem dintre nostre. En Chesterton treu de dintre seu la seva humilitat, una gran capacitat de veure la realitat amb la mirada dun infant. Els descobriments moderns no li fan pas perdre el seu bon sentit, ni el seu amor vers les coses senzilles : Des del començament em sentia estupefacte per la prodigiosa meravella de lexistència : pel miracle de la llum del sol passant per una finestra, pel miracle de la gent caminant sobre les cames en els carrers, pel miracle de la gent en disposició de parlar-se.
Lany 1914, en Chesterton va patir una greu prova de salut que lobligà a fer llit durant alguns mesos. Al final de la Gran Guerra, una altra prova li toca el cor : el seu germà Cecil mor en un hospital militar, a França. Fidel a la seva memòria, en Gilbert seguirà editant el diari que va crear aquest seu estimat germà. Després de la guerra, esdevé cap del moviment Distributist, que, en contra del socialisme com del capitalisme salvatge, anticipa la idea de què la propietat privada hauria destar dividida entre les entitats més menudes, i després shauria de redistribuir a la societat.
Motiu duna conversió
En làmbit religiós, en Chersterton veu cada cop més clar que només hi ha una Església, de la mateixa manera que només hi ha un univers. Lany 1922, entra a lEsglésia Catòlica. La seva esposa el seguirà quatre anys més tard. Quan se li pregunta per què sha convertit, respon breument : Per deslliurar-me dels meus pecats. Dom Ignatius Rice, que ha estat testimoni de la seva conversió, assenyala, també : Va esdevenir catòlic, a causa de lacció eficaç de lEsglésia sobre el pecat. Aquest desig de rebre el perdó dels pecats implica el reconeixement de la realitat del pecat, i també la convicció de lexistència del pecat original i de les seves consequències. Per en Chesterton, la doctrina concernent el pecat original, lluny de deprimir-nos, és per a nosaltres la font dun gran consol : Aquest dogma afirma que hem abusat dun món que és bo, i no que estiguem tancats en un món dolent. Dóna la culpa del mal al mal ús de la voluntat, i, declara daquesta manera, que es pot rectificar el mal per un bon ús de la voluntat. Tota altra convicció és una mena de rendició a la fatalitat. Aquests mots concorden amb els ensenyaments del Catecisme de lEsglésia Catòlica (CEC) :
Com a conseqüència de la bondat divina, la creació participa daquesta bondat : I Déu veié que era bo (Gn 1,4 i següents)
En moltes ocasions, lEsglésia ha hagut de defensar la bondat de la creació, incloent-hi el món material
Després de sant Pau, lEsglésia sempre ha ensenyat que la immensa misèria que oprimeix els homes i la seva inclinació al mal i a la mort no són comprensibles sense el seu lligam amb el pecat dAdam
La doctrina sobre el pecat original lligada a la de la Redempció per part de Jesucrist dóna una mirada de discerniment lúcid sobre la situació de lhome i del seu comportament en el món. Pel pecat dels primers pares, el diable va adquirir un cert domini sobre lhome, encara que aquest darrer resti lliure
Ignorar que lhome té una natura ferida, inclinada al mal, condueix a greus errors en el camp de leducació, de la política, de lacció social, dels costums (CEC núms. 299, 403, 407). En efecte, a causa del pecat original i de les seves conseqüències, sobretot lego o triple concupiscència, lhome és propens al mal i té la necessitat dun redemptor. JESUCRIST, el Fill de Déu, va rescatar la humanitat pecadora mitjançant la seva mort a la Creu, però, la realització efectiva de la reconciliació de cada ànima amb Déu té lloc a través dels sagraments. Si el Baptisme esborra el pecat original i tots els altres pecats comesos abans de la recepció daquest sagrament, és el sagrament de la Penitència o de la Reconciliació, que esborra els pecats comesos després del Baptisme. Ladministració daquest sagrament és encomanada als sacerdots, que reben el poder de perdonar tots els pecats. La misericòrdia divina no coneix mesura, i mai ningú shauria de desanimar a la vista dels seus pecats per molt greus que fossin. Si es va a rebre aquest sagrament amb les disposicions exigides (la contrició, el desig de corregir-se, de complir la penitència i la confessió dels pecats) es beneficia veritablement del perdó de Déu. És un senyal de la saviesa insondable de Déu que ha volgut que els pecats fossin perdonats pels homes, i que es pugui sentir per la boca dun altre home, pecador com nosaltres : Jo us perdono dels vostres pecats, en el nom del Pare, del Fill i de lEsperit Sant.
Una religió privada
Si el cèlebre escriptor abraça la fe cristiana tradicional, és perquè és la verdadera. Segons ell, la primera raó per la qual molta gent no arriba a conèixer perfectament la veritat és lorgull, que defineix com la falsificació dels fets per la introducció de sí mateix. En Chesterton no obté la seva filosofia dun sentiment intern personal, a linstar de molts autors moderns ; basa la seva filosofia en una experiència objectiva, vàlida universalment : De la mateixa manera que no es pot tenir un sol o una lluna privades, un home tampoc pot tenir una religió privada. En Gilbert sap molt bé que es recrimina a lEsglésia Catòlica la intransigència del seu dogma. En realitat, tothom té els seus propis dogmes, és a dir, els seus criteris de judici ; sense ells, la vida és, senzillament, impossible. Només hi ha, escriu, dues classes de persones : les que accepten conscientment el dogma (revelat), i aquelles que accepten un dogma sense ser-ne conscients. La veritable qüestió és, doncs, saber sobre quin dogma basem la nostra vida. Alguns pensen que el cristianisme, després dhaver tingut el seu moment de glòria, ja està superat. En Chesterton no comparteix pas aquesta opinió. Per ell, la veritat dels fets no és que shagi provat lideal cristià i que shagi trobat deficient ; sinó més aviat que havent-lo trobat massa difícil, no sha provat.
Sacerdot detectiu
Un dia, en Gilbert troba un sacerdot carregat de paquets, duent un enorme paraigües sota el braç. Aquest home li fa la impressió de ser un il·lús i un ximplet. Però, després de passejar-se junts, sadona que aquest sacerdot tan ingenu, el Pare OConnor, senzill capellà de parròquia, coneix molt millor, gràcies a la seva experiència en ànimes, els secrets del vici i del crim, que el més notori agent de Scotland Yard. Llavors simagina un personatge de novel·la, el Pare Brown, que esdevé el protagonista duna sèrie dhistòries de policies. El capellà detectiu apareix a lescena dun robatori o dun assassinat i fa preguntes aparentment estrambòtiques. Dentrada, els seus parers són menyspreats ; però ràpidament, la seva perspicàcia es manifesta ja que tot sol, il·luminat per la seva intuïció espiritual, detecta la mentida a través de les paraules, de les cares, de les actituds, i sempre acaba per assenyalar els autèntics culpables. Daquesta manera agradable, en Chesterton transmet la seva convicció que només lEsglésia Catòlica coneix profundament les ànimes, ja que només ella té la missió divina de renovar-les, sobretot gràcies al ministeri sacerdotal. Així doncs, a lepisodi The Flying Stars, el Pare Brown suplica en Flambeau, un criminal, que canviï de vida : Encara us queda joventut, honor, humor ; no penseu pas que en aquest ofici us duraran gaire. Els homes es poden mantenir en una mena de nivell honest dins del bé, però mai ningú ha pogut mantenir-se en qualsevol nivell dintre del mal. Aquest camí sempre va cap avall. Un bon home comença a beure, més tard esdevé cruel ; un home que mai no mentiria per res en el món, però que mata a algú, cau en la mentida per amagar el seu assassinat. Molts homes que he conegut varen començar, com vostè, alegres robadors de rics, creient-se honestos al marge de la llei, i després van acabar enfonsats en el fang. Aquestes intuïcions den Chesterton han estat, dalguna manera, corroborades per sant Joan Pau II, quan afirmava : Lhome no és capaç de comprendres en el fons de si mateix sense Crist : no pot comprendre qui és, ni quina és la seva veritable dignitat, ni quina és la seva vocació, ni quin és el seu destí final (2 de juny de 1979).
Els nombrosos escrits den Chesterton (articles, novel·les, informes, llibres històrics o crítiques
) donen testimoni dun esperit molt fi i brillant dhumor. Lautor domina lart de la paradoxa fins el punt de ser-ne nomenat el príncep. Fa servir aquesta manera dexpressió en els camps més diversos i sobre els temes més seriosos : els esdeveniments mundials, polítics, econòmics, la filosofia, la teologia, etc. Sesforça en il·luminar la veritat i a posar amablement en ridícul la incoherència daquells que ho accepten tot sense fer-ne cap discerniment. Davant de certes controvèrsies, crida al sentit no comú, assenyalant amb malícia que el bon sentit ja no pot ser compartit com antany, ja que, fins i tot, hi ha reconeguts escriptors que defensen situacions de qualsevol manera.
Conèixer la realitat
Aquest bon seny, en Chesterton el troba en els grans esperits que sadhereixen a la fe. Preocupat per compartir el seu descobriment, escriu, al final de la seva vida, una biografia de sant Tomàs dAquino, obra mestra, que un gran coneixedor del tomisme, lÉtienne Gilson, considerarà el millor llibre que mai sha escrit sobre el doctor angèlic. En Chesterton no té cap altra formació filosòfica ni teològica que les seves lectures personals ; a pesar daixò, percep profundament que lhome, creat a imatge de Déu, és capaç de conèixer la realitat. Daquesta manera, es troba en condicions de comprendre i descriure sobre la vida dun home que li és molt proper en lesperit. Al final daquest llibre, lautor evoca per contrast, la figura den Martin Luther, i ens ensenya com ha dut a terme la separació entre lhome i la raó. Per en Luther, efectivament, lhome és tan corrupte pel pecat que les seves potències naturals dintel·ligència i de voluntat són incapaces de fer res dútil : lhome caigut no pot fer res que no sigui invocar misericòrdia des del fons de la seva misèria. Sant Tomàs, en canvi, i amb ell lEsglésia Catòlica, creuen que lhome pot, per les seves forces i per la seva llum naturals, arribar a un coneixement veritable i cert dun Déu personal, que protegeix i governa el món mitjançant la seva Providència, de la mateixa manera que una llei natural posada pel Creador dintre les nostres ànimes (CEC, núm. 37). Aquest tema de les relacions entre la fe i la raó va ser desenvolupat per sant Joan Pau II : LEsglésia, per la seva banda, ha dapreciar els esforços de la raó per arribar a assolir els objectius que fan que lexistència personal sigui sempre més digna. En efecte, veu en la filosofia la forma de conèixer les veritats fonamentals, referents a lexistència de lhome. Al mateix temps, considera la filosofia com una ajuda indispensable per aprofondir la intel·ligència de la fe i per comunicar la veritat de lEvangeli als que encara no la coneixen (Encíclica Fides i ratio, 14 de setembre de 1998, núm. 5).
Defensor de la fe, en Chesterton també ho és dels bons costums. Un dels aspectes de la degradació moral duna societat és la deixadesa en el vestir. En Gilbert troba aquesta tendència a ensenyar sense mesura el cós, no solament perillosa pels bons costums, sinó, també, perjudicial per a la raó. Impressionat per un mot de lEvangeli, fa dir al protagonista de les Aventures de Gabriel Gale : Us heu adonat fins a quin punt és verdadera la frase (adreçada per sant Marc a lendimoniat curat per Jesús), vestit i amb seny (Mc 5,15) ? Lhome no té seny quan no va vestit amb els signes de la seva dignitat social. La humanitat no és pas humana quan va nua. En aquest punt com en molts daltres, per anar contracorrent cal molt de coratge ; però, justament es tracta de saber si es vol viure, ja que és el qui és mort aquell que va amb el corrent ; només el qui és viu shi pot resistir.
En Gilbert Keith Chesterton veu en el respecte per lheretatge dels avantpassats un acte de deferència vers els nostres pares : La tradició significa donar la nostra veu als més foscos estaments, que són els nostres ancestres. És la gran democràcia dels difunts. La tradició rebutja sotmetres a la petita i arrogant oligarquia daquells que per atzar estan de moda avui en dia. Però el respecte de la tradició, implica igualment una mirada lúcida sobre nosaltres mateixos i els nostres interessos. No desmunteu mai un tancat abans de saber per què es va construir, referència implícita al mot inspirat : No canviaràs els límits del teu proïsme, implantats pels avantpassats (Dt 19, 14). En realitat, el veritable progrés només és possible a partir dallò que sens ha transmès : Per a un autèntic desenvolupament, no cal abandonar les coses, sinó fer-ne sortir la vida de les seves arrels.
Xerrades populars
Lany 1931, en Chesterton és convidat a produir una sèrie demissions a la ràdio. Accepta, i en realitzarà una quarantena cada any, fins a la seva mort. Aquestes xerrades són tan populars, que si la mort no hi posa punt i a part, en Chesterton hauria esdevingut la veu dominant a les ondes de la BBC. De la mateixa manera que el seu amic Hilaire Belloc, no dubta a donar el seu parer sobre les grans preguntes de lèpoca. Des del començament, fa saber la seva opinió sobre el règim nazi ; soposa igualment a leugenisme, mentre que la Gran Bretanya safanya a aprovar el Mental Deficiency Act (1931), pel qual alguns grups prediquen lesterilització de les persones mentalment deficients. Daquesta mena didees, opina que són insensates, com si es tingués el dret de forçar i sotmetre a esclavitud els seus compatriotes per fer experiments químics amb ells. Indignat amb aquesta perspectiva, critica considerablement la llei proposada que, per la seva inconcreta formulació, no deixa a ningú protegit de les seves disposicions inhumanes : Qualsevol rodamón brètol, qualsevol treballador tímid, qualsevol groller excèntric, podrà ser inclòs dintre la categoria de bojos furiosos. Tal és la situació i vet aquí la situació
ja som en un Estat eugenista ; i sols ens resta la rebel·lió.
Ben convençut de la seva fe en la imatge divina impresa en lhome des de la seva creació (cf. Gn 1, 26-27) en G.K. Chesterton es converteix, durant tota la seva vida, en defensor apassionat de lhome. També, veu amb angoixa la direcció presa per la humanitat. Segons ell, si no es reconeix que la dignitat de lhome té la seva font intangible en Déu, res no podrà impedir les temptatives insensates per modificar la seva naturalesa indefinidament. Que és allò que impedirà, diu, que les noves meravelles no condueixin als antics abusos de la degradació de lesclavatge ? Preveu així que el rebuig de Déu conduirà directament al rebuig de lhome, el rebuig de tot allò que és sobrenatural, al rebuig de la natura ; ja que si traieu el que és sobrenatural, només us quedarà allò que no és pas natural, és a dir, una natura ferida i malalta. Els drets de lhome tenen necessitat absoluta de recolzar-se en un ordre que els superi, sinó corren el risc desfumar-se en labstracció o, encara pitjor, de sotsobrar en qualsevol ideologia, deia sant Joan Pau II, el 19 de novembre de 1983.
Esgotat pel treball, en Chesterton entrega tranquil·lament la seva ànima a Déu el 14 de juny de 1936, a casa seva, a Beaconsfield en el Buckinghamshire. Fa poc temps que sha obert un procés de beatificació per part del bisbe de Northampton.
Els escrits daquest home valent són una llum al mig de les tenebres del nostre món. Davant les impressionants forces que refusen la raó i la fe, i envileixen lhome, en Gilbert Keith Chesterton no deixa danimar-nos a tirar endavant donant testimoni de la veritat en tota circumstància (2 Tm 4, 2). Seguint el seu exemple, centrem la nostra confiança en la gràcia de Déu i en el seu amor que vol salvar tots els homes ensenyant-los a estimar cristianament, ja que estimar com a cristià, significa estimar fins i tot allò que no és amable. Perdonar vol dir perdonar allò que és imperdonable. Creure significa creure allò que és increïble. Esperar significa esperar quan ja no hi ha cap esperança.