|
Descarregar com a pdf![]() [Cette lettre en français] [This letter in English] [Dieser Brief auf deutsch] [Deze brief in het Nederlands] [Esta carta en español] [Questa lettera in italiano] [Esta carta, em Português] |
13 de desembre de 2016 Santa Llúcia |
Sant Antoni de Pàdua, també anomenat Antoni de Lisboa, en referència amb la seva ciutat natal, és un dels sants més populars de tota lEsglésia catòlica, venerat no sols a Pàdua, on hi ha una esplèndida basílica que conserva les seves despulles mortals, sinó en el món sencer. Les imatges i les estàtues que el representen amb el lliri, símbol de la puresa, o amb el Nen Jesús
, com a record duna aparició miraculosa esmentada per determinades fonts literàries, són molt valorades pels fidels. LAntoni ha contribuït duna manera molt significativa al desenvolupament de lespiritualitat franciscana, amb els seus dons plens dintel·ligència, dequilibri, de zel apostòlic i, principalment de fervor místic (Benet XVI, audiència general del 10 de febrer de 2010).
nl;El futur sant Antoni veu per primera vegada la llum el 15 dagost de 1195, a Lisboa. En el Baptisme rep el nom de Fernando. Passarà la seva infantesa al costat de la seva mare, la Teresa, la tendresa de la qual es manifesta per un profund afecte vers els seus i una constant atenció per ser agradable amb ells. Li comunica una gran devoció a la Mare de Déu. Daquesta manera es formen en la seva ànima les virtuts de dolçor, dhumilitat, damor en el sacrifici, que faran que tothom lestimi. Més tard escriurà?: És dolç aquell, lesperit del qual no està irritat i que, dintre de la simplicitat de la seva fe, està disposat a suportar amb paciència tota ofensa. Els de fora senfaden contra mi, però, jo conservo la pau dins del meu cor. Fins els quinze anys, segueix els estudis a lescola capitular de Lisboa. Un dia, estant agenollat a les escales de laltar, se li apareix el dimoni amb un aspecte esgarrifós. Plè duna fe intrèpida, el noi dibuixa una creu a terra, la marca de la qual queda gravada al marbre, estovant-se amb el contacte de la seva carn tan débil, però tan pura a la vegada. Lefecte és immediat?: el dimoni desapareix ràpidament. Aquesta creu encara és visible avui en dia a la catedral.
Les tres armes
Lany 1210, ladolescent de quinze anys manifesta el seu desig desdevenir religiós i aconsegueix el permís dels seus pares per entrar amb els canonges regulars de sant Agustí, en el convent de sant Vicenç que està situat a les portes de la ciutat. El seu estil de vida és ladequat per al jove Fernando?: pregària, lectura espiritual i treball són, segons els seus mestres, les tres armes amb les quals es pot vèncer el dimoni. Després dhaver fet els seus vots, lany 1212, demana el trasllat al convent de la Santa Creu, a Coimbra. Allunyant-se, daquesta manera, dels seus amics i dels més propers, espera trobar una més gran tranquil·litat desperit i la pau interior necessàries per dedicar-se als estudis, servir el Senyor i avançar dintre la vida religiosa. Al convent de Coimbra, centre cultural de gran nomenada a Portugal, es consagra a lestudi de la Bíblia i dels Pares de lEsglésia. Tot el que llegeix ho confia a una memòria tan fidel que en poc temps mostra un coneixement excepcional de la Sagrada Escriptura. Al mateix temps, el seu cor senforteix en lamor de les virtuts cristianes. Esdevé més humil, més unit a Déu. Un dia, durant la Missa conventual, mentre vetlla un novici malalt, en Fernando sent la campana que anuncia la consagració. El seu cor es llença cap el seu Senyor estimat que, aquest matí lobliga a quedar-se lluny de lesglésia. Sagenolla i adora en esperit el Crist que es fa sagramentalment present (Catecisme de lEsglésia Catòlica, 1353, 1357)?: Oh JESÚS?! quina joia si em pogués transportar als peus del vostre altar?! Al dir aquests mots, en una visió, el jove religiós percep el santuari il·luminat amb una claror celeste quan el sacerdot eleva la Sagrada Forma.
nl;En Fernando, esdevingut sacerdot, exerceix en el seu convent lofici de porter. És daquesta manera que coneix una petita comunitat de Frares que ve de la comunitat recent fundada a Assís, Itàlia, per Fra Francesc. Aquests religiosos, duna nova modalitat, viuen pobrament i prediquen sense embuts lEvangeli. Instal·lats a lermita de sant Antoni, al turó dOlivares, baixen per demanar almoina al convent. Lany 1220, les relíquies dels cinc primers missioners franciscans, que havien estat enviats al Marroc, on varen patir el martiri, són exposats a Coimbra. Aquest exemple promou en el Pare Fernando el desig dimitar-los i davançar en el camí de la perfecció cristiana. Llavors deixa els canonges agustins per posar-se el sargil franciscà?; per dur a terme aquesta nova tasca, pren el nom dAntoni. Si va amb els franciscans és amb lesperança danar a terres de lIslam, per predicar lEvangeli i patir el martiri. De fet, la partida de Fra Antoni, acompanyat dun altre Frare, té lloc al mes de desembre de 1220. Però, en arribar al Marroc, tots dos es posen malalts, i al cap duns mesos decideixen tornar. Durant la travessia de retorn, una immensa turmenta desvia lembarcació cap a les costes de Sicília. Allà, a la vora de lestret de Messina, el jove portuguès de vint-i-sis anys, contacta amb Itàlia, que esdevindrà la seva pàtria dadopció. Des de Messina arriba a Assís, on assisteix al cèlebre Capítol de les estores (capítol general dels Frares Menors), que té lloc a la Pentecosta de lany 1221, en presència de cinc mil frares.
Una nova estrella
Com a conseqüència del capítol, Fra Graziano, Provincial de la Romagna, passa a ocupar-se de Fra Antoni, i el destina a lermita de Montepaolo, en els Apenins, per celebrar-hi la Missa, ja que els germans sacerdots són escassos a linici de lOrde franciscà. Allà hi troba un lloc de silenci, un desert de lesperit on Déu el condueix per parlar al seu cor i per familiaritzar-lo amb lesperit franciscà. LAntoni resa en una cova, dejuna amb pa i aigua, es dedica, com els altres frares, a les tasques més humils. En la humilitat, espera lhora de Déu. Efectivament, des de la seva temptativa interrompuda de predicar lEvangeli al Marroc, no va gosar emprendre cap altra tasca. La voluntat de Déu es manifesta lany següent, el 22 de setembre de 1222. Fra Antoni participa, amb daltres franciscans i alguns dominics, en una ordenació sacerdotal a la ciutat de Forli. Convidats a impartir lexhortació espiritual de costum, els Frares Predicadors es fan enrere amb lexcusa de què no els és permès improvisar. Aleshores, sadrecen a Fra Antoni que, per obediència, desenvolupa els arguments estrictes i concisos sobre lordenació?; les seves paraules són escoltades amb atenció, astorament i joia. Aquella mateixa nit, Fra Graziano escriu a Francesc dAssís?: Al cel franciscà, acaba daparèixer un nou estel. Aleshores, el Provincial confia al jove religiós la missió de predicar a tota la Romagna, especialment a Rimini, on la fe i la unitat dels cristians estan amenaçades per lheretgia càtar. Així comença a Itàlia, després a França, una intensa i eficaç activitat apostòlica, que és locasió del retorn de nombrosos herètics dintre lEsglésia.
nl;Per als càtars més aferrissats, la creació té lloc a partir de dos principis eterns, un de bó, i laltre dolent. Del primer procedeix el món invisible dels esperits i de les ànimes?; del segon, la matèria que és radicalment dolenta. Per als càtars més moderats, el principi dolent que domina el món de la matèria no és pas un déu, sinó Lucifer, làngel caigut. Per a tots, ja que la matèria és dolenta, lideal és alliberar-ne les ànimes, cosa que condueix al rebuig del matrimoni, que, per la procreació, tendeix a tancar les ànimes dintre la matèria. La Creu de Crist i lEucaristia, que són materials, també són un escàndol per a ells, un obstacle (cf. 1 Co 1,23 i
CEC
1336). A Rimini, un burgès anomenat Bonvillo és un dels més incrèduls. Sen burla de Fra Antoni i li diu?: Demostram amb un miracle que lEucaristia és realment el Cós de Crist, i juro convertir-me aquí mateix. Plenament confiat a lEsperit Sant, el deixeble de sant Francesc accepta el repte. I bé, diu en Bonvillo, tinc una mula. La tindré tancada sense menjar durant tres dies, després la portaré a la plaça de lesglésia, Allà li posaré al davant un cabàs amb civada?; tu li portaràs una Hòstia consagrada. Si lanimal, refusant els cereals, sinclina al davant de la Sagrada Forma, aleshores jo també inclinaré la meva raó al davant del misteri que ensenyes. Fra Antoni també sabandona, com lanimal, a un dejuni estricte. Arribat el dia, la plaça és ben plena de gent?; el Frare surt de lesglésia portant una custòdia. En Bonvillo porta el seu dèbil animal i li posa la civada al davant. Llavors, Fra Antoni crida?: Animal sense raó, vine a agenollar-te al davant del teu Creador?!. Ràpidament, la mula, deixant la civada de banda, sagenolla davant lHòstia quedant immòbil, amb el cap baix fins que el Frare li ordena que saixequi. Llavors, la mula es dirigeix cap al cabàs i devora tot el contingut. Sendevina ladmiració dels càtars, i la majoria dels presents abandona la seva heretgia. Aquest fet, ben demostrat, és tingut en compte pels biògrafs moderns del sant.
Els més petits
Desitjant que els seus fills espirituals fossin els més petits dintre lEsglésia, els Frares Menors, i recordant les paraules de sant Pau, la ciència infla (1 Co 8,1), sant Francesc dAssís no era gens partidari, en els seus començaments, duns ensenyaments teològics profunds en la seva Orde. Però, a la vista de la gran heretgia càtar, va comprendre que era necessari tenir una sòlida formació teològica. Els estudis permetrien als Frares conèixer millor lensenyament de Crist i de lEsglésia. Després dhaver reconegut en Fra Antoni el religiós més adient per conciliar la ciència amb les exigències de la pietat i de la humilitat que marca la Regla, en Francesc li diu?: Magrada que ensenyis als Frares la santa teologia. De totes maneres, vigila perquè lesperit doració no sapagui ni en ells ni en tu. Destinat a Bolònia, Fra Antoni estableix les bases de la teologia franciscana que, cultivada per altres grans pensadors, coneixerà el seu apogeu amb sant Bonaventura i el beat Duns Scot.
nl;La Nativitat de Crist a Betlem i la contemplació del Crucificat inspiren a Fra Antoni pensaments dagraïment vers Déu i destima per a la dignitat de la persona humana. Escriu?: Crist que és la teva vida, està penjat davant teu, perquè et miris a la Creu com en un mirall. Allà podràs veure com les teves ferides varen ser mortals?: cap medicina hagués pogut curar-les, si no hagués estat la de la Sang del Fill de Déu. Si mires bé, podràs adonar-te fins a quin punt són grans la teva dignitat humana i la teva vàlua
En cap lloc lhome no pot adonar-se amb més claredat del que val, que mirant el mirall de la Creu.
nl;Lany 1224, Fra Antoni és destinat a França, a Montpellier, per ensenyar teologia als joves religiosos de la seva Orde. Allà hi composa un comentari dels Salms. Un novici, envejant aquest tresor de ciència i coaccionat pel diable, roba el manuscrit i fuig. Lautor del preciós text perd el fruit de le seves vetlles i de les seves penes. La comunitat lamenta la fuita dun dels seus fills que, considerant-se com un lladre, abandona la seva vocació, posant la seva ànima en perill. Fra Antoni suplica a Nostre Senyor de suscitar remordiments a lànima del culpable. Tot duna, el fugitiu torna, confús i penedit?: prostrat als peus del sant, demana una justa penitència. Ràpidament perdonat, torna al seu lloc al noviciat i augmenta el seu zel. La pietat popular sapropia daquest episodi per atribuir a sant Antoni el poder de trobar objectes perduts. Sant Francesc de Sales un dia va respondre a un burleta que sen reia daquest costum?: Realment, Senyor, tinc ganes de fer junts un vot a aquest sant per trobar allò que perdem cada dia, vostè, la senzillesa cristiana, i jo, la humilitat, la pràctica de la qual negligeixo?!.
El concili de Bourges
A continuació, Fra Antoni fou destinat a Toulouse, a Puy-en-Velay i a Limoges?; allà hi fundà diverses comunitats de les que en fou el superior. Al novembre de 1225, és convidat a asistir al concili provincial de Bourges. Lobjecte daquesta reunió, presidida per un legat del Papa, és el de trobar la forma de retornar la pau al Languedoc, trasbalsat pels albigesos, càtars de la regió dAlbi, i les baralles entre els prínceps. Van demanar a Fra Antoni de predicar davant les autoritats civils i religioses del reialme. Sense respectes humans, denuncia les causes profundes del conflicte que destrossa el Languedoc?: causes religioses, mantingudes pels embolics dels albigesos?; causes socials, degudes a la sed de riqueses i dhonors dels prínceps del regne, on la majoria viu en la pobresa?; causes morals, que segons ell, no son pas les menors?: fustiga els mals exemples donats en aquest àmbit per alguns membres de la noblesa, però també del clergat. Havent conegut de sobte, per revelació divina, lestat de la consciència de Simon de Sully, arquebisbe de Bourges, retreu als bisbes, amb sòlids arguments bíblics, la seva vida mundana i luxosa, i ofèn aquells dentre ells que no han sabut o no han volgut protegir les seves ovelles dels perills de lerror. Commocionat per aquest mot de foc, Simon de Sully reconeix les seves faltes en una confessió sincera. Esdevindrà el famós prelat en qui el Papa i el rei sant Lluís posaran la seva confiança.
nl;Un cop hagué tornat a Assís lany 1227, Fra Antoni és nomenat provincial del nord dItàlia, càrrec que va ocupar fins la Pentecosta de 1230. Durant aquest temps, va regularment a Pàdua, ciutat propera a Venècia?: la fe dels paduans el commou, i shi adhereix per un profund lligam dafecte. Un cop eximit del govern dels frares, suneix al grup de dominics i de benedictins encarregats pel Papa Gregori IX de treballar en la reforma del clergat i dels religiosos, promoguda pel IV concili de Letran (1215). Durant lestiu daquest any 1230, rep dels seus superiors la missió danar a Roma per demanar al Papa de resoldre un debat obert a linterior de lOrde referent a la pràctica de la pobresa. Després de la mort del fundador (1226), alguns frares volen viure una pobresa rigorosament fidel a la lletra de la Regla, mentre que daltres, per respondre a noves situacions, desitgen suavitzar aquest rigor considerat excessiu. El Papa decidirà a favor daquests darrers. En aquesta ocasió, Fra Antoni és conduit a predicar davant del sant Pare, que admirant el seu coneixement de la Sagrada Escriptura, exclama?: Sel nomenarà lArca del Testament i diví dipositari de les Sagrades Escriptures.
Un diàleg afectuós
Durant aquest darrer període de la seva vida, Fra Antoni redacta dos cicles de Sermons. Són textes teològics que recorden els seus sermons vivents, en els que proposa un veritable itinerari de la vida cristiana. La riquesa densenyaments espirituals continguda en els Sermons és de tal manera, que el venerable Pius XII, lany 1946, proclama lAntoni Doctor de lEsglésia, atribuint-li el títol de Doctor evangèlic, ja que daquests escrits emanen la frescor i la bellesa de lEvangeli. Sant Antoni parla de la pregària com duna relació damor que impulsa lhome a un diàleg afectuós amb el Senyor, creant una alegria inefable, que embolica dolçament lànima que està pregant. LAntoni ens recorda que la pregària requereix duna atmosfera de silenci
és una experiència interior, que procura eliminar les distraccions provocades per les preocupacions de lànima, creant el silenci dintre della mateixa. Segons el seu ensenyament, la pregària sarticula al voltant de quatre actituds indispensables?: Obrir amb confiança el cor a Déu?; aquest és el primer pas de la pregària?: no només dir una paraula, sinó obrir el cor a la presència de Déu?; després parlar afectuosament amb Ell, tenint-lo present amb nosaltres mateixos?; i -naturalment- presentar-li les necessitats?; en fi, lloar-lo i donar-li gràcies. En aquest ensenyament de sant Antoni sobre la pregària, nosaltres aprofitem lun dels trets específics de la teologia franciscana, de la que ell nha estat liniciador, és a dir, el paper assignat a lamor diví, que entra dintre lesfera de lafecte, de la voluntat del cor, i que és igualment la font de la que emana un coneixement espiritual que supera tot coneixement. En efecte, quan estimem, coneixem. LAntoni també escriu?: La caritat és lànima de la fe, li dóna vida?; sense amor, la fe mor. (Benet XVI, audiència general del 10 de febrer de 2010).
nl;Durant la quaresma de lany 1231, Fra Antoni és lencarregat de predicar cada dia als habitants i al clergat de la ciutat. Malgrat el cansament degut a una certa corpulència i a daltres malalties, el cèlebre religiós manifesta un zel infatigable per a la salvació de les ànimes, predicant, després confessant fins a la nit. Les esglésies esdevenen massa petites per acollir tota la gent que hi ve per escoltar-lo. El nombre creixia -fins arribar a les 3000 persones-, les predicacions aviat seran fetes en els llocs públics. Fra Antoni, assenyala Benet XVI, coneix bé els defectes de la naturalesa humana, la nostra tendència a caure en el pecat, és per això que contínuament exhorta a combatre la tendència a la cobdícia, a lorgull, a la impuresa, i a practicar al contrari, les virtuts de pobresa, de generositat, de humilitat, de lobediència, de castedat i de puresa. Al començament del segle XIII, en el marc del desenvolupament de les ciutats i del comerç, cada vegada més les persones es mostraven insensibles a les necessitats dels pobres. Per aquesta raó, lAntoni convida als fidels a pensar en la veritable riquesa, la del cor, que torna bo i misericordiós, fa acumular tresors en el Cel (ibid). Oh, rics, sexclama el nostre sant, preneu com a amics als pobres, que us acolliran més endavant als tabernacles eterns, on resideixen la bellesa de la pau, la confiança de la seguretat i labundant tranquil·litat de leterna sacietat. En un altre sermó, per allunyar els pecadors de linfern, sant Antoni mostra el salari de lavarícia i de la luxúria, vicis que considera com els més freqüents. A propòsit de la paràbola de les noces del fill del rei, comenta la sentència del rei al convidat que no portava el vestit de festa?: Lligueu-lo de mans i peus i llenceu-lo a les tenebres exteriors (Mt 22, 13), allà seran els plors, dels ulls que es perdien en la vanitat, i els cruixir de dents dels que han gaudit en la cobdícia i han devorat els bens dels pobres.
Un darrer cant damor
A part de les predicacions de Fra Antoni, les confessions són tan nombroses que els sacerdots no són suficients per poder-les escoltar. El Sant aconsegueix lalliberament dels deutors insolvents tancats a la presó a petició dels usurers fins al reemborsament del seu deute. Però, tants esforços acaben per esgotar el seu cos, afeblit per les malalties i els dejunis. Al maig, rep el permís per retirar-se en un lloc tranquil al nord de Pàdua. Se li construeix un refugi entre les branques duna noguera perquè shi pugui recollir i preparar-se per veure Déu cara a cara (1 Co 13, 12). El 13 de juny, notant que les seves forces labandonen, es fa portar al seu convent de Pàdua. Un cop arribat a les portes de la ciutat, està tan feble que cal parar-se a casa de les Germanes Clarisses de lArcella, on rep lExtremunció. Encara sesforça per cantar a la seva Reina, la Verge Maria, un darrer cant damor, després la seva cara sil·lumina?; declara veure Nostre Senyor Jesús que el crida amb Ell.
nl;Sobre la seva tomba, es renoven les escenes dentusiasme que lhavien acompanyat als seus sermons. Els miracles es multipliquen i el fervor popular creix de dia en dia, fins a tal punt que el bisbe i les autoritats civils de Pàdua decideixen enviar una delegació per demanar al Papa la canonització de Fra Antoni. Durant el procediment, són reconeguts cinquante-tres miracles atribuits al Sant. El 30 de maig de 1232, solament un any deprés de la seva mort, en un termini excepcionalment breu, Gregori IX proclama la santedat de lAntoni de Pàdua.
nl;A lexemple del sant, omplim-nos de lexhortació de sant Pere?: Santifiqueu en els vostres cors el Senyor Jesucrist, sempre a punt per respondre, amb dolçor i respecte, a qualsevol que us demani la raó de lesperança que és amb vosaltres (1 P 3, 15).