|
Descarregar com a pdf![]() [Cette lettre en français] [Dieser Brief auf deutsch] [Deze brief in het Nederlands] [Esta carta en español] [Questa lettera in italiano] |
1 de octubre de 2014 Santa Teresa de l'Infant Jesús |
Estimats Amics,
Desembre de 1936. En el seu monestir, a la vora duna carretera molt transitada i una línia de ferrocarril que quan passa el tren fa tremolar totes les parets, un monjo escriu una meditació plena dhumor, que porta com a títol Llibertat: Tants viatgers que van i venen a gran velocitat, es creuen lliures, però, la veritable llibertat ben sovint es troba dintre les quatre parets dun convent... La llibertat, afegeix el religiós, és dintre el cor de lhome que només estima Déu. Resideix en lhome, lànima del qual no està lligada ni a lesperit ni a la matèria, sinó només a Déu. Des de la seva canonització, l11 doctubre de 2009, aquest monjo va ésser presentat pel Papa Benet XVI com un jove que ha respost sí a la proposta de seguir Jesús, de forma immediata i decidida, sense límits ni condicions. Posat com a model per als joves de tot el món, va ésser un dels patrons de la JMJ de Madrid (2011).
En Rafael neix el 9 dabril de 1911 a Burgos; és el gran dels germans duna família que compta amb quatre fills. Batejat el 21 dabril següent, rep la Confirmació quan encara no tenia tres anys, i fa la primera Comunió el 25 doctubre de 1919. Amb nou anys, entra a una escola dirigida per jesuïtes. Molt aviat mostra la seva gran sensibilitat, així com els dons intel·lectuals i artístics que té. En el mes de gener de 1922, la família es trasllada a Oviedo on el noiet és admès als jesuïtes daquesta ciutat. La seva gran pietat el condueix a ser membre del comitè director de la Congregació de Sant Estanislau. Aleshores, segons diu el prefecte destudis, ja buscava Déu, com si estigués imantat per Ell.
De temperament inquiet, en Rafael simpacienta si no és servit de manera ràpida i eficaç; els petits sorolls del seu entorn el molesten molt. De totes formes, mai no té paraules impertinents per als treballadors de casa seva. És molt escrupulós amb la neteja de la seva roba i dels seus estris personals. Li repugna tot allò que és lleig, brut o groller, així com les històries i les expressions vulgars. En els seus viatges semporta les seves capses de llapis; sempre torna amb una gran quantitat de dibuixos de paisatges, desbossos i croquis que, un cop acabats regala o guarda en carpetes.
Una emoció que fa reflexionar
Lany 1930 comença els estudis darquitectura a Madrid. Somia dibuixar, pintar, expressar a la tela i al paper allò que concep la seva ànima dartista; també és músic. Durant les vacances daquest any, que passa a casa del seu oncle Polín i de la seva tia Maria, ducs de Maqueda, descobreix lAbadia de la Trapa de San Isidro de Dueñas. Lorigin dels Trapistes es remunta al segle XVII, quan lAbat de Rancé fa la reforma de lAbadia cistercenca de la Trapa a Normandia (França). Tots els monestirs que shi vinculen, adquireixen el nom de la Trapa; shi observa la Regla benedictina amb una especial austeritat. Des de la tarda de la seva arribada al monestir de San Isidro, el nostre estudiant sent una gran emoció assistint a lofici de Completes: He escoltat, diu, una Salve Regina tan especial, que només Déu sap el què he sentit Ha estat quelcom de sublim. Sis anys més tard, recordant les primeres impressions, en Rafael dirà que el Senyor es va servir daquesta forta experiència estètica per fer-lo reflexionar. Lany 1931 esdevé membre dAcció Catòlica, es compromet en les conferències de Sant Vicenç de Paül, i fa adoració nocturna. La seva gran pietat no limpedeix pas ser un gastrònom refinat i conèixer nombrosos restaurants; però a la vida ordinària no és gens difícil i menja de tot. Dotat duna alegria desbordant i comunicativa, també sap mostrar-se, a les seves hores, meditatiu i profund.
En el mes de setembre de 1931, com a conseqüència duna estada a la Trapa, va escriure: El trapista viu en Déu i per Déu. És lúnica raó de la seva existència en aquest món. Quina diferència amb certes ànimes que es diuen cristianes, per les quals Déu és un ésser de segona categoria, amb qui es té compromís a les 8 del matí i que a les 9 es deixa fins lendemà a la mateixa hora, per tornar a oblidar-lo un altre cop! Afegeix: Lartista que posseeix un alt nivell de sensibilitat, simpressiona per la Trapa i la vida dels seus monjos, com ho fa per un quadre o una sonata. El cristià que té fe, veu a la Trapa alguna cosa més que tot això. Veu Déu duna manera palpable. En surt fortificat en la fe i, si el Senyor li concedeix la gràcia, en surt coneixent-se a si mateix, una mica millor, i allà, tot sol amb Déu i la seva consciència, canvia la seva manera de pensar, la seva manera de sentir les coses i, el que és més important, la seva manera de comportar-se en el món.
Durant laudiència general del 10 dagost de 2011, el Papa Benet XVI deia: Els llocs (on normalment es viu la vida monàstica) uneixen dos elements molt importants per a la vida contemplativa: la bellesa de la creació que reflexa la del Creador i el silenci, garantit per la llunyania de les ciutats i de les grans vies de comunicació. El silenci és lentorn que millor afavoreix el recolliment, lescoltar Déu, la meditació Déu parla en el silenci, però cal saber escoltar-lo. És per això que els monestirs són oasis on Déu parla a la humanitat.
Tot va millor
Entre els anys 1932 i 1933, en Rafael fa el servei militar a Enginyers; després segueix amb els seus estudis darquitectura. Instal·lat a Madrid, es fixa un horari precís, que comprèn la Missa ben aviat al matí i el Rosari a la nit. Escriu als seus pares: Mhe adonat que posar-me entre les mans de Déu al començament de la jornada, tot em va molt millor. Un documental sobre la vida cistercenca, realitzat per al vuit-cents aniversari de lAbadia francesa de Sept-Fons, reforça la impressió favorable que va tenir quan va visitar San Isidro, i el condueix a optar per la vida monàstica. Passa el 24 i el 25 de novembre de 1933 al monestir, on hi afegeix la seva demanda dadmissió.
En el seu afany de consagrar-se al Senyor, volia anar al monestir sense dir adéu a ningú, inclosos els seus pares, ja que dubte de les reaccions del seu cor. Però, el Nunci apostòlic (ambaixador del Papa) a qui es va confiar, li respon: Penso que has de dir adéu als teus pares i rebre la seva benedicció. En Rafael passa un mes i mig amb els seus abans dentrar al monestir. Espera, no sense profunds sofriments interiors, que passin les festes de Nadal i, a la tarda del 7 de gener de 1934, fa saber tranquil·lament a la seva mare, que toca el piano: Deixa de tocar un moment, tinc quelcom a dir-te -Què et passa?, digues mho!- Mare, li diu, amb veu plorosa, Déu em crida , vull anar a la Trapa. Ella baixa el cap i només sap dir: Fill! Posat al corrent per la seva esposa i després dun moment dimperceptible emoció, el pare den Rafael beneeix Déu i demana al seu fill: Quan vols marxar? Thi acompanyaré. La sortida es fixa per al 15 de gener.
El jove postulant sadapta bé a la seva nova vida. Creu haver assolit lobjectiu de les seves aspiracions i de la seva vocació: La Trapa, Déu lha fet per a mi, i a mi per a la Trapa , ara puc morir feliç, sóc trapista!. Però, alguns mesos més tard, se li declara una diabetis fulminant: durant el mes de maig, perd 24 quilos en 8 dies i gairebé esdevé cec. Obligat a tornar a casa seva per curar-se, deixa amb pena el monestir, esperant poder tornar-hi. Després de les primeres cures exigides per la malaltia, en Rafael retroba una millor salut. Pateix dhaver de tornar a portar una vida que va tenir tanta dificultat en deixar: en tornar a casa es descriurà a si mateix, com un rondinaire a qui li treuen el seu silenci i el seu recolliment: Creia que havia de fer una Trapa a casa meva Com mequivocava! En el recolliment extern, em buscava a mi mateix.
De totes maneres, torna a fumar, a tocar el violí i a pintar. A partir del 3 de juny, escriu una carta al seu oncle Polín: El què passa és molt senzill, i és que finalment, Déu mestima molt A la Trapa era molt feliç, em considerava el més feliç dels mortals, havia aconseguit deslligar-me de les criatures i només buscava Déu Però hi havia encara una cosa: el meu amor de la Trapa, i Jesús, que és molt exigent i gelós de lamor dels seus fills, ha volgut que em deslligués del meu monestir tan estimat, encara que de manera temporal. En Rafael comprèn ràpidament que la seva prova lorienta vers una més gran llibertat de cor.
El judici de Déu és a prop
El mes de juliol escriu als seus germans novicis cistercencs: No sabeu pas el què teniu, i mai no podreu agrair de manera suficient a Déu per un tan gran favor. Jo mateix no ho sabia pas, abans de tornar al món En el seu orgull suïcida, els homes criden: No tenim necessitat de Déu...! La nostra societat està espatllada i socupa de tot, excepte dallò que és veritablement important. Us ho dic francament: Veient els homes tan cecs, estic ben trist i tinc ganes de cridar: On aneu bojos, insensats? Vosaltres crucifiqueu Jesús, aquest Natzarè que ens ha demanat destimar-nos els uns als altres...! No veieu que heu agafat el camí dolent, que la vida és molt curta i que cal aprofitar-la, ja que el judici és a prop ? Però, és inútil, en el món ja no se sent parlar més de Déu ni dels seus judicis. En Rafael ha comprès que els homes no poden ésser alliberats de les tenebres de la mort espiritual mentre no obrin els seus cors a Crist, que és la llum de les nacions.
El gener de 1935 va amb el seu germà Leopoldo a la frontera francesa per recollir un cotxe que va comprar el seu pare. Vol ser el primer en conduir-lo i, per aquest viatge, no escatima ni confort ni plaers. Però, latracció que la vida del món exerceix encara sobre ell, no limpedeix pas descriure alguns mesos més tard al seu Pare Abat: Germans monjos, potser creguin que els he oblidat, però les ànimes que sestimen en Déu, mai no sobliden. Estimant-les sestima Déu, i estimar-lo en les seves criatures és un gran consol que no minva la seva glòria.
La Santíssima Mare de Déu et curarà
Durant el mes de maig de 1935, la Mercedes, germana den Rafael, va tenir una peritonitis aguda, incurable. El noi socupa molt della, alhora que pateix al veure-la en aquest estat. El 9 de juny, la malalta està al límit de les seves forces i sofriments. No tinquietis, germaneta, li diu, vaig volant a lesglésia a explicar-ho tot a la Mare de Déu, perquè Ella us alliberi del sofriment, tant a la mamà com a tu; passaràs una bona nit, ja ho veuràs. Un quart més tard, torna somrient: Ja està, he dit a la Mare de Déu: Mira què pots fer, Mare, per la mamà, i cura la meva germana. Ara veuràs com la Santíssima Verge et curarà. Després duna darrera injecció de morfina, la malalta sadorm per tota la nit. Els dolors cessen completament i, en un mes, contra tot pronòstic, recupera els 25 quilos que havia perdut.
El desig, però, de la vida de trapista resta molt viu en el jove. Parlant dell mateix, escriu al seu oncle, el desembre de 1935: La vocació den Rafael és la de ser oblidat pel món i per les criatures, per oferir-se a Déu en el silenci i la humilitat de lhàbit doblat. Vol ser una ofrena per a Déu, però sense que el món se nadoni; vol ser una ombra lleugera que sha passat la vida estimant molt a Déu i sense fer soroll, vol ajudar les ànimes del món sencer a estimar Déu, i tot això sense que ho sàpiguen.
Gràcies al restabliment de la seva salut, el noi pot tornar a la Trapa l11 de gener de 1936. Ja que la seva diabetis limpedeix seguir la Regla, és rebut com oblat, és a dir, que mai no farà els vots públics com els altres. Aquesta situació és per a ell molt més humiliant, ja que la seva ànima està àvida de la vida de trapista, amb les seves penitències, el seu treball, lobservança exacta de la Regla... Considera loblació com un deslligament en relació amb la vocació de trapista: No mereixo pas ser monjo Celebrar la Santa Missa...? Senyor, si thaig de veure aviat, quin mal pot fer això...? Els vots...? És que no estimo Déu amb totes les meves forces? Llavors, per què els vots? No hi ha res que mimpedeixi destar al seu costat, destimar-lo en silenci, amb humilitat, en la simplicitat de loblació. Associa el seu estat doblat al misteri de la Passió de Crist. No obstant això, el seu deslligament de tot no el torna gens indiferent als altres; escriu al seu pare: Vull ésser un sant molt humà, doncs lamor a Déu no exclou pas el de les criatures. Per millor tenir cura dell, porten en Rafael a linfermeria. Lanterior Mestre de novicis va morir, i la seva relació amb el nou no és fàcil. Afronta la soledat i la incomprensió, ja que certs religiosos sescandalitzen per saltar-se la Regla. Per sort pot sostenir-se amb lAbat i amb el seu confessor. Al començament, amb linfermer, el jove germà Tescelino, tot va molt bé, però a partir de la tardor de 1936, aquest germà, mobilitzat per la guerra, deixarà el monestir, i el seu successor serà molt menys comprensiu. En Rafael confessarà que linfermer no li dóna prou menjar.
En el mes de juliol de 1936 comença la guerra civil espanyola. En Rafael reconeix que no sap gran cosa del que passa a Espanya. Mobilitzat el 29 de setembre, és declarat inútil per al servei. Molts dels joves monjos shan incorporat a lexèrcit. En Rafael pateix al veure marxar els seus Germans i dhaver estat declarat inútil. Després duna estada amb la seva família refugiada en un poblet castellà molt tranquil, el Germà Rafael torna per tercera vegada a la Trapa, el 6 de desembre.
La mà de Déu
El 7 de febrer de 1937, el nostre novici deixa per tercera vegada la Trapa a causa de lempitjorament del seu estat de salut. La guerra impedeix que es pugui tenir cura dell de manera convenient al monestir. Amb locasió daquesta nova sortida, afirma: Veig tan clar la mà de Déu, que tot això més ben igual. Torna al poble on segueixen els seus pares i torna a agafar les teles i els pinzells. Es passeja pels camps, sentreté amb els camperols, sinteressa per la propietat rural del seu pare, passa llargues estones al jardí contemplant el cel, escolta música, resa el Rosari. Però, al mig de cert confort, troba la manera de mortificar-se en nombroses petites coses. La seva mare és, durant tot aquest temps, la seva única infermera. De mica en mica, la seva salut va millorant; de totes formes, la malaltia no es cura. No obstant això, ha assolit una nova etapa: no només laccepta, sinó que estima la realitat tal com és.
En Rafael nota sobre si mateix la mirada amorosa de Jesús que el crida a la Trapa, i un combat interior té lloc a la seva ànima a causa dels sofriments que lesperen. El Senyor, reconeix, em prova molt amb aquesta malaltia que tinc, que em fa anar i venir sense trobar un lloc on parar-me, unes vegades en el món, daltres en el monestir, és una cosa que ha de conèixer un mateix per comprendre-ho . Uns dies després, li diu a la seva mare: Mare, cal que men vagi. Ja, fill meu?, respon amb el cor encongit per langoixa. És la quarta vegada que ha doferir el seu fill, i el dolor és sempre viu. Haig de marxar Demà torno a la Trapa, diu en Rafael. Torna a San Isidro el 15 de desembre. Els adéus de la seva mare són senzills, però dolorosos. No veient que el seu marit es prepari, pregunta: No tacompanyarà el teu pare? no, aquesta vegada men vaig tot sol.
En Rafael escriu al seu diari: La meva vocació només és estimar Déu, en el sacrifici i la renúncia, sense cap daltra regla que lobediència cega a la seva Divina Voluntat. Crec acomplir-la avui, obeint, sense vots en qualitat doblat als superiors de lAbadia de San Isidro de Dueñas Patint físicament i moral, anota: No saben la meva vocació. Si el món sabés el martiri continu que és la meva vida Si la meva família sabés que el meu centre no és ni la Trapa, ni el món ni cap criatura, sinó Déu i Déu crucificat La meva vocació és patir. A partir daquest moment, abandona tots els seus anhels i renúncia a tota vocació oficial: He descobert la meva vocació. No sóc religiós , no sóc seglar , no sóc res Beneït sia Déu, no sóc més que una ànima enamorada de Crist.
Estimar Déu en tot moment
Al començament de la Quaresma de 1938, el Pare Abat li fa saber que li posarà la cogulla (lhàbit monàstic per excel·lència, que normalment està reservat per als monjos que han emès els seus vots) i lescapulari negre (fins llavors portava la capa i lescapulari blanc dels novicis). En aquell moment es torna boig dalegria, però es conté ràpidament: He vist clarament la vanitat en mi. El seu confessor dirà que en aquell moment de la seva vida, passava hores senceres davant del sagrari. Immediatament quedava transformat i la seva límpida mirada reflectia la flama damor ardent que el consumia. De vegades, per distreures en les llargues hores de soledat que, malgrat tot, li pesen, el fan anar a pelar patates, a treballar a la xocolateria, a fer plànols i dibuixos que el Pare Abat li ha encarregat, o bé a estudiar llatí. Per més que faci, res no pot distreure el seu pensament destimar Déu. Però la profunditat de la seva vida espiritual es veu molt més des dels ulls dels altres que des dels seus. Li sembla, en efecte, que no avança: Molt estimat Jesús, Déu meu, escriu el 13 dabril, veig, Senyor, que no faig res per servir-te. Tinc por de perdre el temps Quan començaré, Jesús meu, a servir-te de debò...? Sóc inútil i estic malalt. Adreçant-se a ell mateix, afegeix: Pobre Germà Rafael...! Que en tinguis prou de poder purificar la teva intenció en tot moment, i, en tot moment, destimar Déu. Fer-ho tot per amor i amb amor.
El diumenge de Pasqua, el 17 dabril de 1938, el Pare Abat revesteix el Germà Rafael amb lescapulari negre i la cogulla monàstica. En la meditació daquest mateix dia, ha escrit: Diria una mentida si digués que avui no mhe deixat emportar per la vanitat Només Jesús omple el cor i lànima: Poc abans, havia escrit a un Germà de la seva Trapa: Poc abandona aquell que tot ho abandona, ja que abandona allò que un dia haurà dabandonar (el dia de la seva mort), tant si ho vol com no. El 22 dabril, el seu pare va a passar el dia amb ell. El Germà Rafael sembla que està bé. Però el 23 es fica al llit i passa per crisis de deliri, acompanyades dintensos dolors. Mor el matí del 26 dabril de 1938, als 27 anys.
Des de la seva segona visita a la Trapa, en Rafael ha descobert el sentit profund del silenci monàstic, que es converteix en pregària: La gent diu que el silenci en el monestir és trist, escriurà No hi ha opinió més errònia El silenci a la Trapa és el més feliç idioma que els homes puguin sospitar. De lànima daquest trapista daparença miserable i que viu en el silenci, raja de manera abundant i sense parar un gloriós cant dalegria, ple damor i de joia vers el seu Creador, vers el seu Déu, vers un Pare afectuós que en te cura i el consola El 18 de setembre de 2010, a la catedral de Westminster, el Papa Benet XVI recordava als joves els avantatges del silenci: Us convido a buscar cada dia dins els vostres cors, la font del veritable amor. Jesús hi és sempre, esperant amb silenci que nosaltres ens quedem amb Ell i que escoltem la seva veu. A la intimitat dels vostres cors, us crida a passar estones amb Ell en la pregària. Però, aquesta classe de pregària, la veritable pregària exigeix una disciplina; requereix crear, cada dia, moments de silenci Fins i tot en el mig de les múltiples activitats i de les preocupacions de la nostra existència quotidiana, necessitem crear un espai de silenci, perquè és en el silenci que trobem Déu i és en el silenci que descobrim el nostre veritable jo.
Demanem a la Santíssima Mare de Déu que ens ensenyi a buscar Déu en el silenci del nostre cor.